Kinderfysiotherapeutisch draagconsulent

 

Daarom dragen

Het dragen van een kind met een doek of zak is van alle tijden en alle culturen. Hoewel er in Nederland lange tijd dit niet veel in het straatbeeld werd gezien, komt het nu weer terug.

Het dragen van je kind kan heel praktisch zijn. Je hebt je handen vrij om het huishouden , boodschappen te doen, hond uit te laten of voor een ouder kind. Een draagzak of draagdoek is vaak makkelijker mee te nemen (past in een tas) en je hoeft geen duowagen aan te schaffen als je een ouder kind hebt die nog gebruik maakt van de buggy. Behalve dat dragen een manier is om je kind te verplaatsen/vervoeren heeft het dragen nog veel andere voordelen.

 

Goede hechting tussen ouder en kind

Veel huid op huid, vooral in de eerste periode na de geboorte is belangrijk voor een goede hechting tussen ouder en kind. Door het huid op huid contact komen er hormonen vrij bij de ouder én het kind die de hechting ondersteunen. Je kind dragen is een manier om huidcontact te hebben.
Doordat je je kind dichtbij je hebt leer je als ouder sneller de signalen van je kind kennen en je kunt sneller op deze signalen reageren. Baby’s die vaak worden gedragen zijn rustiger, huilen minder en slapen beter (minder stressreacties). Dragen stimuleert ook de aanmaak van moedermelk, wat een voordeel is bij het geven van borstvoeding.

 

Heupontwikkeling en ondersteuning rug

De m-houding in draagzak of draagdoek ondersteund de ontwikkeling van de heupen en belast de rug/wervelkolom het minst. Wanneer je beweegt tijdens het dragen zijn voor het kind een oefening voor de romp en nekspieren en oefenen het evenwicht.

 

Advies

De kinderfysiotherapeutisch draagconsulent geeft advies bij het kiezen van de juiste drager bij een normaal ontwikkelend kind, maar ook in specifieke gevallen. Bijvoorbeeld bij een voorkeurshouding, prematuren, kinderen met vertraagde ontwikkeling etc. Ook wanneer ouders met lichamelijke klachten, graag willen dragen, kan de kinderfysiotherapeut helpen met het juiste advies.